
raster vs vector

În fiecare zi întâlnim pe drumul nostru imagini. Viața este compusă din aceste imagini care ne pot atrage atenția foarte ușor și pot transmite un mesaj important pentru noi. În mediul digital există două tipuri de imagini: raster și vectorială.
Imaginea raster este alcătuită dintr-o multitudine de pixeli unul lângă altul. Aceștia formează o imagine întreagă, o fotografie. O imagine raster este definita de rezolutia acesteia (determinata intr-un numar masurabil de pixeli) si de gama de culori folosita (griuri, cmyk, rgb, etc).
Densitatea de pixeli intr-o imagine raster sau a unei imagini scanate se măsoară în ppi (puncte pe inch) când este afișată digital sau dpi (dots per inch), când aceasta este tipărită. Rezoluția de 72 dpi este potrivită pentru imaginile afisate digital. In cazul imaginilor tiparite, acestea trebuie sa aiba o densitate a pixelilor de cel putin 300dpi pentru o calitate minima
Imaginea vectorială este alcătuită din liniile, formele și culorile care alcătuiesc imaginea. Formele vectoriale au avantajul că nu își pierd calitatea atunci când sunt mărite sau micșorate. Din acest motiv sunt folosite cel mai des pentru proiecte de tipar care pot ajunge la dimensiuni foarte mari.
Limitarea imaginii vectoriale vine când dorim să facem imagini mai complexe, cu tranziții de culoare și detalii, însă este potrivită atunci când se va proiecta un logo sau un element de grafică care poate ajunge la orice dimensiune. Rețineți că sunt diferențe între tipurile de grafică. Grafică vectorială este necesară în cazul în care se concepe un logo, dar nu poate ajunge la detaliile pe care le dă o fotografie.
